Register
A password will be e-mailed to you.

Az anyag a hevítés során válik ki a szénhidrátban gazdag élelmiszerekből, és sokkal veszélyesebb rákkeltő, mint a hat éve a sült krumpliból kimutatott akrilamid – ismertette hétfőn a müncheni egyetem munkatársai vizsgálódásának eredményeit.
Nagy visszhangja volt annak idején, hogy a sült ételekből kimutatták a rákkeltő akrilamidot. Miután ezt az anyagot a máj a még fokozottabban rákkeltő glicidamidra bontja le, a kutatók mindig gyanították, hogy glicidamid önállóan is keletkezik az élelmiszerek hevítésekor. Noha nagyon kis mennyiségben fordul elő – a kutatás szerint 0,3-1,5 mikrogrammot tartalmaz egy kilogramm sült krumpli, illetve chips – már a legkisebb glicidamidmennyiség is képes megváltoztatni az emlősök sejtjeinek genotípusát.  

Az sem mindegy, milyen olajban, és meddig sütjük a krumplit: az egyébként szívbarát, egészségesnek elkönyvelt telítetlen zsírsavakban – például napraforgóolajban – sült adagokból sok glicidamidot mutattak ki a kísérletek során. Jóval alacsonyabb volt a glicidamidkoncentrátum telített zsírsavak – például pálmaolaj – használata esetén, igaz, ezek a zsírsavak megnövelik a szívbetegeségek és a keringési zavarok, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.   A kutatók azt tanácsolják, ha napraforgóolajban is, de legfeljebb 175 fokon, s lehetőleg rövid ideig süssünk, mert így a tudomány jelenlegi állása szerint még elviselhető határon belül marad az akrilamid – s vele együtt a glicidamid – káros hatása.  

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.