Register
A password will be e-mailed to you.

A feltárást vezető régész, Jostein Gundersen szerint legkevesebb kilenc, fából ácsolt hajó pihen az iszap alatt, ezek közül a legnagyobb hossza eléri a 17 métert. Ez a legnagyobb hajóroncslelet, amelyre valaha Norvégiában bukkantak. A régész feltevése szerint a hajók valamikor az 1624-es tűzvész után süllyedhettek el, amely megsemmisítette a régi Oslo faházait. A szerencsétlenség után IV. Keresztély, Dánia és Norvégia uralkodója elrendelte, hogy a főváros központját más helyen építsék újra. A most felfedezett hajók a régi kikötőben horgonyoztak, amely elnéptelenedett, miután a városközpontot átköltöztették. Jostein Gundersen szerint 30-40 évesek lehettek a hajók, amikor elsüllyedtek. "Nincs semmilyen arra utaló nyom, hogy szándékosan süllyesztették volna el őket. Lehet, hogy egymás után süllyedtek el a kikötő eliszaposodása vagy a karbantartás hiánya miatt, esetleg egy nagy vihar küldte a fenékre őket" – vélekedett a régész.

A hajók igen jó állapotban vannak, köszönhetően az őket befedő iszaprétegnek, ezért a norvég kutatóknak rendkívüli lehetőségük nyílik a régi korok hajóépítési technikáinak tanulmányozására.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.