Register
A password will be e-mailed to you.

Kattints ide a képgaléria megtekintéséhez!

Bátran állíthatjuk, hogy ez a hely a valódi édenkert. Az álomszép sziget együttes nem véletlenül csábítja ide minden évben tonnaszámra a külföldi turistákat. Az Indiai-óceánban található szigetcsoport maga a paradicsom, fehér homokos strandjai és gyönyörű tájai ámulatba ejtik a turistákat. Természetesen ennek az idilli környezetnek meg van az ára, olcsó szálláshelyet, éttermet, szórakozási lehetőséget nem nagyon találni. A 115 szigetből álló ország a növények és az állatok paradicsoma. A két fő sziget, a Mahé és a Praslin, két francia kapitányról lett elnevezve.

Jellemzők

Seychelle-szigetek szigetállam az Indiai-óceánban található, Afrika keleti partjától 1500 km-re, Madagaszkártól pedig északkeletre. A szigetek egy részét korallzátonyok, másik részét pedig gránitszigetek alkotják. A seychelles-i Morne Nemzeti Park még őrzi az érintetlen vad, trópusi környezetet, amit kókuszpálmák, vad illatos kérgű trópusi fák százai tesznek vadregényessé és dzsungelszerűvé. A Seychelle Köztársaság nyugaton Zanzibárral, délen Réunionnal és Mauritiusszal, délkeleten a Comore-szigetekkel, északkeleten pedig a Maldív-szigetekkel határos.

Trópusi időjárás

A Seychelle-szigeteken az évi középhőmérséklet 27 Celsius fok, a páratartalom 80%-os. A napsütéses órák száma naponta megközelítőleg 7. Áprilistól októberig a frissítő délkeleti passzátszelek miatt az időjárás hűvösebb és szárazabb, míg az enyhébb északnyugati monszun-szélrendszer karácsony táján éri el a Seychelle-szigeteket, csapadékot hozva és felhőszakadásokat idézve elő. Annak ellenére, hogy a hatalmas Indiai-óceán kis szigeteiről van szó, mégis számos mikroklíma alakult ki, amely változatossá teszi a Seychelle-szigetek éghajlatát, így előfordulhat az, hogy az egyik tengerparton esik az eső, a másikon süt a nap, a hegyekben pedig köd ereszkedik le.

Természet

A Seychelle-szigetek sokszínű élővilágára nem volt jótékony hatással az emberi beavatkozás, és a legtöbb óriásteknős eltűnt a gránitszigetekről. A part menti és alacsonyhegyi erdők kopárabbá váltak, és kihalt számos őshonos faj, mint pl. a seychelle-i törpepapagáj vagy a sósvízi krokodil. Mindent összevetve azonban a kihalások száma kevésbé lesújtó, mint például Mauritiuson vagy Hawaiion. A seychelle-i növény- és állatvilág védelme számos sikert is elkönyvelhet.

Történelem

250 millió évvel ezelőtt a Godwana szuperkontinens felrobbant és otthagyta nyomait az Indiai-óceánban. Így születtek meg a Seychelle-szigetek. Időszámításunk szerint 500-ig kínaiak, egyiptomiak, indiaiak, görögök, rómaiak és föníciaiak hajózták az Indiai-óceánt és köztük sokan felfedezték a Seychelle-szigeteket is. Az első partraszállás Vasco da Gama nevéhez köthető 1502-ben. Az első hiteles feljegyzéseket a Kelet-indiai Társaság Ascension hajójának legénysége rögzítette 1609-ben. Mivel a szigetek az Afrika és Ázsia közötti kereskedelmi útvonal mentén helyezkedtek el, gyakran fordultak meg kalózok is a parton. 1756-ban a franciák vették az ellenőrzésük alá a területet. A szigetcsoport Vicompte des Séchelles-ről kapta a nevét, aki XV. Lajos pénzügyminisztere volt. A gyarmatosítás csak 1768-ban kezdődött, amikor egy huszonkét fős francia csapat horgonyzott le rabszolgákkal a fedélzetén. 1793 és 1813 között a franciák és az angolok harcoltak a szigetek ellenőrzéséért. Az 1814-ben Párizsban aláírt békeszerződés alapján a Seychelle-szigetek és Mauritius brit fennhatóság alá került, és ezáltal a szigeteket Mauritiusból kormányozták. A rabszolgatartás megszűntével felszabadult rabszolgák ezrei érkeztek a Seychelle-szigetekre. 1903. augusztus 31-én a Seychelle-szigetek brit koronagyarmat státuszt kapott, így már nem Mauritiusból igazgatták. A Seychelle-i Köztársaság 1976. június 29-én vált a Brit Nemzetközösség független köztársaságává.

Nyelv

Az angol, francia és a kreol a Seychelle Köztársaság hivatalos nyelve. Az ott beszélt kreol nyelv hasonlít a Mauritiuson, Réunionban és a Karib-térségben használt nyelvjárásokhoz. A rabszolgatartás idején használt francia az alapja, de erős afrikai intonáció jellemzi és sokat magába olvasztott a madagaszkári, hindi és arab nyelvekből, az elmúlt években pedig nagyon sok angol szóval gazdagodott. A franciául beszélők megértik. A Seychelle-szigeteken emelték először hivatalos rangra a kreolt.

Vallás

A seychelle-i népesség 90%-a katolikus vallású. A szigetek első telepesei a római katolikus vallást gyakorolták és ez a mai napig így maradt, annak ellenére, hogy a britek a XIX. században kísérletet tettek a protestantizmus bevezetésére. A vasárnapi misén sokan részt vesznek és a vallási ünnepeket tiszteletben tartják, amelyeken egyrészt a hitüket gyakorolják, másrészt a társasági élet adta örömöket élik át. A népesség 2%-a más vallás híve, mint pl. a hinduizmusé, buddhizmusé vagy az iszlámé, 8%-a pedig anglikán vallású. A papok és a világi hivatalok rosszallása ellenére sok seychelle-i úgy érzi, hogy az ortodox vallásosság, valamint a mágiába, boszorkányságba és varázslatba vetett hit nem ellentmondásos. Gyakori, hogy az emberek felkeresik a helyi látnokot – akit bonhomme de bois vagy bonne femme de bois néven ismernek – hogy jósoljon nekik, vagy védő amuletteket és bűvös tárgyakat, azaz gris-gris-t szereznek be, amelyekkel szerencsétlenséget tudnak hozni ellenségeikre.

A Szigetek

Mahé

Mahé a fősziget, itt található az ország legmagasabb pontja (905 m ). A partokon csodálatos épületek vannak, amelyek régi koloniál stílusban maradtak meg. Mahé a legnagyobb sziget, a népesség 90%-a itt lakik. Itt található a főváros Mahé, a legnagyobb kikötő és a nemzetközi repülőtér is. Ezt a látványos szigetet magas hegyek, és buja növényzet uralja. Számtalan finomhomokos strandja van. Északon Beau Vallon a legnagyobb, és egyben legnépszerűbb partszakasz. Mivel a korallgát a partok előtt itt megszakad, a víz főleg októbertől áprilisig nagy hullámokkal éri el a partot, így kedvez a vizisportok kedvelőinek.

Praslin

Praslin a másik legnagyobb sziget, amit a pálmák és a romantika szigetének neveznek. Ez az egyetlen hely a földön, ahol megtalálható az érdekes alakú a Coco de Mer (tengeri kókusz) pálma, mely több mint 200 évig is élhet. A szigeten óriási sziklák váltakoznak gyönyörű tengerpartokkal. Praslin szigetén összesen két település található, melyek paradicsomi hangulatot árasztanak jellegzetes kis utcáikkal, fehér homokos, nyugodt strandjaikkal és gyönyörű környezetükkel.

La Digue

Népesség szempontjából a harmadik legnagyobb sziget. Finom, fehérhomokos tengerpartjaival ideális a nyugalmas pihenést kedvelőknek. La Digue szigetén alig van motoros jármű, mindenki (motor) biciklivel közlekedik. Itt lakik a korábban kihaltnak hitt fekete papagáj is.

Állat és növényvilág

A Seychelle-szigeteken 25-féle pompázatos orchidea él. Az állatvilág szintén egyedülálló a világon. Itt élnek a világ legnagyobb teknősei, amelyek lehetnek akár 150 kilósak, 1 méter hosszúak, és közel 200 évesek is. Ilyen óriás teknősök csak a Galapagos- és a Seychelle-szigeteken találhatók. Az erdők állatvilágát a gekkók, a fekete kígyók, a több millió madár teszik színessé és varázslatossá.

Fontos infók

Nincs vízumkötelezettség. Egy utas 4 hétig tartózkodhat itt az érkezés napjától számítva. A turista nincs veszélyeztetve a maláriától vagy más egyéb trópusi betegségektől, ezáltal nem szükséges védőoltás beadása. Könnyű öltözetet lehet itt egész évben hordani. A férfiak számára este a legtöbb étteremben és szállodában kötelező a hosszú nadrág viselete. Pénznem: Rúpia, 100 centet ér. Idő: GMT +4 óra

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.