Register
A password will be e-mailed to you.

Az önszeretet nem szerencse dolga, sem égből pottyant ajándék. Neked kell megteremtened! Most megmutatjuk, mik a legfontosabb lépései!

Az önszeretet nem felfuvalkodottságot vagy nárcisztikus ön-tetszelgést jelent – hanem egyszerűen azt, hogy tiszteled és becsülöd saját magadat, törekedsz az önismeretre és arra, hogy napról napra jobb és boldogabb ember légy. Az önszeretet a siker és a változás képességének a gyökere.

Ugye, hogy így már nem is hangzik olyan rosszul?

Lássuk, mik az önszeretet lefontosabb lépései:

– Fogadd el a saját hibáidat! Bocsáss meg magadnak ezekért. Ne akarj mindenáron tökéletes lenni, tökéletesnek láttani magad mások előtt, hanem vállald a gyengeségeidet, valld be (önmagad és mások előtt is) a hibáidat, és meglátod, megkönnyebbülsz és karikacsapásszerűen megváltozik a körülötted lévől viszonyulása hozzád.

– Tiszteld magad és azt, aki valójában vagy! Jogod van a szeretethez. Ahogy Teilhard de Chardin mondta: “Nem emberi lények vagyunk, akik megtapasztalják a spiritualitást, hanem spirituális lények, akik megtapasztalják az emberséget”.

– Így el tudod majd fogadni szeretteid és mások hibáit is, rájössz, hogy mi mind egyek vagyunk, csak mindenki másként sántít és másként ragyogó. Bocsáss meg a hibákért!

– A legnagyobb igazság: olyan erővel bíró lények vagyunk, akik képesek megteremteni az életükben az örömet és a sikert, de a fájdalmat és a szenvedést is. Nem vagyunk áldozatok! Miénk a választás lehetősége, és ez az erő nemcsak felelősség, de a legnagyobb lehetőségünk is.

– Becsüld meg azt, akivé válsz! Az önszeretetbe az is beletartozik, hogy felismered – folyamatosan fejlődsz és növekedsz, hogy erősebb és szeretőbb ember lehess.

– Ne feledd, az érzelmek nagyon fontos jelzések, még az olyan negatív érzelmek is, mint a harag vagy a félelem. Fontos szerepet töltenek be, ugyanis figyelmeztetnek bennünket életünk akadályaira. Mutasd ki, éld meg érzéseidet. Mondd el annak, aki felé irányulnak benned, ne félj annyira a fogadtatástól.

– Ismerd fel, hogy a világ szó szerint szeretetből van! Ahogy egy neves kaliforniai hipnoterapeuta mondta: “Ha kinyitjuk magunkat és ‘befogadókká’ válunk, mint a virágok, amikor kinyitják szirmaikat a napnak – minden lehetségessé válik!”

Amikor a dolgok rosszul mennek, vagy nem tudjuk elérni a céljainkat, a legtöbb ember a múltját, a szüleit, a társát, az életet úgy általában, vagy Istent hibáztatja. És még a jóakaratú barátaink, vagy családunk is támogat bennünket ebben. Arra is sok energiát fordítunk, hogy bebetonozzuk azt, ami van – ahelyett, hogy felismernénk, mi lehetne, mivé válhatnánk.

Ha egyszer megtapasztalod, hogy mennyi erő van benned, és hogy képes vagy a sorsodat irányítani, nem leszel kiszolgáltatott többé. Nap, mint nap döntéseket kell meghoznod, és most nem csak arról beszélünk, hogy mi legyen a vacsora – napról napra alakul, változik az is, hogy milyen ember vagy. Ha pedig nem vagy elégedett azzal, ami este a  tükürből visszanéz rád, itt az ideje, hogy tudatosabban formáld a sorsodat!

Tanács: minden este, lefekvés után, mielőtt elaludnál, gondold végig, milyen napod volt. Kinek, miket mondtál, hogyan viselkedtél, mit tettél. Gondold végig az érzéseidet is ezekkel kapcsolatban – a jó és a rossz érzéseket is számba véve. Vondd le a megfelelő tanulságokat, és engedd el a mögötted álló nap eseményeit. Az ember a saját hibáiból – és pozitív tapasztalataiból! – tanulja a legtöbbet!

KÉRDÉSED VAN? Írj a pszicho@metropolita.hu-ra!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.