Regisztráció


A jelszavát emailben elküldtük.

A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai 2127 férfit és 3100 nőt vizsgáltak meg, akik 1938 és 1957 között születtek. A Diabetic Medicine című szakfolyóiratban közölt tanulmányukban a kutatók megállapítják, hogy a stresszhatás alatt élő férfiaknál kétszer nagyobb a kockázata a 2-es típusú, felnőttkori diabétesz kialakulásának, mint azoknál a férfiaknál, akiknél ilyen problémák nem jelentkeznek. A nőknél nem találtak kockázatnövekedést a kutatók. Anders Ekbom vizsgálatvezető és munkatársai úgy vélik, hogy a férfiaknál a stressz befolyásolhatja a módot, ahogy agyuk a hormonelválasztást szabályozza, de életmódi, viselkedési változás is állhat a háttérben.
 
A stresszről és a depresszióról már korábban megállapították kutatók, hogy összefüggésben van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával, ami azonban mindkét nemet érinti. Arra egyelőre a svéd kutatók sem találnak magyarázatot, hogy a nőknél miért nem növekedett a stresszel a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Japánban is a stressz a legismertebb idegen szó

Az adat egy kulturális ügynökség által végzett felmérésből derül ki. A teszt során mintegy 2000 japán anyanyelvű személynek 60 idegen szó jelentését kellett meghatározni. A stresszt – amely az átírási szabályok miatt japánul szutoreszu – a válaszolók 98,5 százaléka ismeri, használta már, vagy legalábbis hallotta.
.
Az ügynökség szerint a szó ismertsége azt a társadalmi helyzetet jellemzi, amelyben az emberek egyre inkább megszenvedik a rájuk nehezedő nyomást. A felmérés további döntős szavai: a recycle (újrafeldolgozás) és a volunteer (önkéntes munkás). Ezeket az emberek több mint 90 százalékban ismerik. Szintén az idők szavát visszhangozza a website (honlap) meghonosodása, amely az öt évvel ezelőtti felmérésben még csak 39,1 japán számára csengett ismerősen, ám ma már 67 százalék használja.
 

Támogatás

Kérjük, támogasd munkánkat, mert

> a metropolita.hu önfenntartó
> és semmilyen külső támogatásban NEM részesül

Ft
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 1000Ft

Hasonló cikkek

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.