Regisztráció


A jelszavát emailben elküldtük.

Roger Cady és Curtis Schreiber, a springfieldi fejfájásközpont munkatársai hat hónapon át tanulmányozták a botoxinjekciók hatékonyságát és biztonságát migrénes betegek esetében. A kontrollcsoportjukban résztvevőket placebóval kezelték. A botox "jótékony, bár korlátozott hatással van a migrénroham gyakoriságára, ám nem hatékony a fejfájás súlyosságának csökkentésében" – írták a Headache című szaklapban megjelent tanulmányukban.

A botoxszal kezelt betegeknél kevesebbszer fordult elő a fejfájás, és kevesebb fejfájásos napot regisztráltak, mint a placebóval kezelt páciensek. Sőt a botox "mérhetően pozitív hatással volt életminőségükre" – magyarázták a kutatók. Például a fejfájás hatása tesztben, amely során mérték például a fájdalmat, a fáradtságot, az észlelést, a szorongást, a botoxszal kezelt betegek jelentősebb javulást mutattak, mint a placebóval kezeltek. Cady és Schreiber úgy vélik, hogy a botox "hasznos kezelési mód lehet a fejfájásos betegek számára abban az esetben, ha más migrénmegelőző szerek nem válnak be".

A botulinum toxin a Clostridium botulinum anaerob baktérium által termelt exotoxin, amely az idegrendszerben az ingerület-átvitelt zavarja meg. Ez a toxin a ma ismert egyik leghatásosabb méreganyag, csupán 30 pikogramm testsúlykilogrammonként már halált okoz. A neurológiában egy engedélyezett gyógyszer, különböző mozgászavarokban használják kis adagban, helyileg alkalmazva. A szépségipar egyre nagyobb arányban használja: az arcbőrbe fecskendezve a botox megbénítja a mimikai izmokat, így azok képtelenek lesznek ráncok kialakítására.

A migrént gyakran emlegetik az erős fejfájás szinonimájaként. A betegség leggyakoribb a 20-50 közötti nők körében. Rohamok formájában jelentkezik, amelyek 4 órától 3 napig tarthatnak és havonta többször ismétlődhetnek. A fájdalom általában lüktető, görcsös jellegű, szinte mindig hányinger, de legalábbis étvágytalanság, máskor hányás, a külvilág ingerei (fények, hangok, szagok) iránti fokozott érzékenység kíséri. A betegek többsége nehezen vagy alig tudja ellátni napi teendőit. (MTI)

Támogatás

Kérjük, támogasd munkánkat, mert

> a metropolita.hu önfenntartó
> és semmilyen külső támogatásban NEM részesül

Ft
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 1000Ft

Hasonló cikkek

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.