Register
A password will be e-mailed to you.

Keserves gyermekévek

Karády Katalin Kanczler Katalin néven született 1910. december 8.-án, Budapesten, Kőbányán, és 1990. február 8.-án (20 óra 50.) hunyt el New York-ban.

A 40-es évek magyar filmjeinek végzetasszonya egy hétgyerekes proletárcsaládban, rendkívüli szegénységben nőtt fel.
A díva, aki minden férfit könnyedén az ujja köré csavart, fényes karrierje előtt keserves éveket élt át gyerekként. Édesanyja otthon volt vele s hat testvérével, apja pedig cipészként dolgozott – amikor éppen nem az ügetőn múlatta az időt. Kanczler kiszámíthatatlan, agresszív ember volt, kegyetlenül bánt gyerekeivel. Ha egyikük rossz fát tett a tűzre, mind a hetüket megbüntette: mindig szíjjal ütött, haragja az ütések nyomán sem párolgott el. Tilos volt újságot olvasniuk, színházba és moziba járniuk. A kislány nem tudta őt szeretni, és a valóság elől a színház, a mozi világába menekült.
Katalin kiskorában Svájcba került, ahol öt évig tanult. Tanárai szerették, bár szeszélyes természete miatt nem tanult túl jól. Gyakran szerepelt műkedvelő előadásokon – élvezte, hogy mindenki rá figyel, hogy ő van a központban. Fellépései után napokig boldog volt. Körülrajongott, lépcsőn lelebbenő, hermelinpalástos, fejdíszes, büszke testtartású, igazi primadonna akart lenni – erről ábrándozott éjjel-nappal, családja azonban mindent megtett, hogy lebeszélje a színészetről, és nyomatékul kapott pár verést.


Menekülés otthonról – a férfiakhoz

Amikor egy nála 30 évvel idősebb, kétszeresen elvált adótiszt megkérte a kezét, azonnal igent mondott. Még tizenhét éves sem volt, amikor az otthoni körülmények elől a házasságba menekült, de tizenkilenc évesen túl volt a váláson is.
Válása után új kedvese lett, akitől mindent megkapott, amit csak akart, mégsem volt boldog, mert párizsi, londoni, egyiptomi utazásaikat is tönkretették a férfi állandó féltékenységi jelenetei. Katalin függetlenségre, önállóságra, szabadságra vágyott. Nem bírta elviselni, ha valaki beleszólt a dolgaiba. Majd egyik ismerőse bemutatta neki azt a 60 éves, magyar születésű londoni pénzembert, aki saját bevallása szerint az első férfi volt az életében, akinek mindig akadt mondanivalója, s aki sosem untatta. Mielőtt messzire utazott, biztosította Katalint, hogy élete végéig mindenben számíthat rá. Így is lett…

A fiatal lány egy kávéházban kezdett el énekelni, ahol Egyed Zoltán hírlapíró felfedezte – tőle származik a jól csengő Karády művésznév is. Azonnal „menedzselni” kezdte felfedezettjét: művésznevet választott neki és – bár szereplésről még szó sem volt – cikkek tucatjait jelentette meg róla. Állandóan erősítette meglehetősen gyenge önbizalmát: rávette, hogy bízzon a saját tehetségében.

Őrült, szeszélyes és vásárlásfüggő

Karády saját bevallása szerint mindig is szeszélyes volt: fotómániás, a levélírást gyűlölte, a telefont viszont imádta… Szenvedélyesen gyűjtötte az ezüstöt és a porcelánt. A sportért nem lelkesedett, de golfozni megtanult: a tehetség nem, de a kitartás hiányzott hozzá. Rengeteg ruhát és ékszert vásárolt, úgy gondolta, ezeken keresztül tudja megmutatni igazi egyéniségét.
Nagyon szeretett otthon lenni, lustálkodni, heverészni, elmélázni, egyszerű dolgokon gondolkodni. Vágyott a gyöngédségre, arra, hogy jók legyenek hozzá. A férfiaktól – s talán a nőktől is ( pletykák terjedtek biszexualitásáról) – megkapta. A pénz volt az egyetlen, ami nem viszonozta szerelmét: mindig hűtlen, sőt ellenséges volt hozzá: örökké távozott tőle. De ha nagy bajba került, az utolsó pillanatban mindig megérkezett a segítség. Rossz tapasztalatai ellenére rendületlenül hitt a ki nem ürülő bugyellárisban. A sztáréletet idillikus állapotnak tartotta, hiszen mindig kérhetett előleget.

Akit mindenki irigyelt

Első mozifilmje, a Halálos Tavasz sikerét követően a kor ünnepelt dívája, szexszimbólum lett. A közönség tódult a mozikba, a zeneszerzők is versenyeztek érte, a nők ezrei utánozták a haját, öltözködését. Igazi amerikai típusú sztár lett. Népszerűségének fő oka az lehetett, hogy Karády egy merőben új, modern nőfigurát testesített meg. A szőke, sokszor szirupos nőalakok után a – mozgásában akár kissé darabos, de mégis – vonzó, erotikát sugárzó, fájdalmas, titokzatos végzet asszonyát formálta nagy erővel. Ezt az imázst erősítette búgó hangja is, ami szintén új volt az addig látott, nyafogós stílus után. Játékát sokan ítélték botrányosnak: számos szervezet tiltakozott, de Karády népszerűségét semmi nem csorbította. A Halálos tavasz sikere után is gyakran volt Jávor Pál partnere, ők alkották a negyvenes évek filmbéli álompárját.
Kilenc év alatt húsz filmfőszerepben láthatta őt a magyar közönség. Magánéletét titkok és pletykák övezték, egyesek férfifalónak, mások leszbikusnak tartották. A szóbeszédeket külön erősítette, hogy a színésznőt gyengéd szálak fűzték Horthy Miklós kémfőnökéhez, Ujszászy István tábornokhoz, aki el is jegyezte, s Budán, a Művész utca 6. szám alatt álló villát vásárolta neki.

Útban az idegösszeroppanás felé

A német bevonulást követően Karádyt fokozatosan ellehetetlenítették, politikai megítélése sajátos volt. A szélsőjobboldal gyűlölte, zsidó-bérencnek nevezte, a baloldal is elutasította, túl polgári és sztáros volt nekik. Dalait letiltották a Magyar Rádióból, filmjeit levették a műsorról, és elkezdett új forgatását is leállították (később helyette Simor Erzsivel forgatták le a filmet). 1944. április 18-án, a szövetségeseknek való kémkedés vádjával tartóztatja le a Gestapo. Három hónapig tartották fogva, megkínozták, kis híján agyonverték. A fogságból Ujszászy vezérőrnagy barátai szabadították ki. Vőlegénye eltűnt nyomtalanul, valószínűleg agyonlőtték, és a holttestét egy vizesárokba dobták
Lakását kifosztva találta, fizikailag és lelkileg egyaránt rendkívül megviselték ezek a hónapok; idegösszeroppanást kapott, kilenc hónapig ágyban feküdt.

Gyerekek megmentője

Az énekesnő szörnyű egyéni sorsa ellenére sem szűnt meg embernek lenni: a nyilasoknak ékszereket és aranyat adva a Duna-parton egy egész gyerekcsapatot mentett meg a kivégzéstől. A gyerekeket a lakására vitte, és ott a háború végéig gondozta őket.
A háború után fokozatosan mellőzötté vált, A világháború után Karády azt gondolhatta, hogy megbecsült és foglalkoztatott színésznője lesz hazájának, de nem így történt. A színház ugyan befogadta, de az nem az ő műfaja volt. Az újrainduló magyar filmgyártás már nem számolt vele. A népi demokráciában nem jutott hely a Horthy-rendszer ünnepelt sztárjának. 1949-ben a hivatalos kultúrpolitika betiltotta a filmjeit, ő maga pedig nem léphetett fel többé budapesti nagyszínházban. Karády nehezen viselte a mellőzöttséget, a vidéki kultúrházak részeg közönségét, akik kifütyülték, vagy éppen sörösüveggel dobálták meg.

Örökre elhagyta a hazáját

1951-ben, 41 évesen hagyta el örökre Magyarországot. Először Svájcba költözött, majd 1953-ban Brazíliába, Sao Paolóba költözött, és divatáru-üzletbe kezdett. 1968-ban végre megkapta az amerikai vízumot. New Yorkban telepedett le, ahol egy kalapszalont vezetett. Bár az Egyesült Államokban elvállalt néhány fellépést, és lemezei is megjelentek, alapvetően magányosan, visszavonultan élt.
Neve egy teljes generáció előtt ismeretlen maradt az óhazában. Amikor hetvenedik születésnapja alkalmából Magyarországra hívták, stílszerűen csak egy kalapot küldött maga helyett. Honvágya ellenére egyszer sem jött haza, mert nagyon félt a repüléstől: mint mondta, annyira, hogy még a reptér környékére sem merészkedett. A 70-es évek végén, 80-as évek elején kitört óriási Karády–mánia – filmjei, lemezei újra tömegeket vonzottak – sem csábította haza.
80 éves korában bekövetkező halála után, 1990. február 19-én, Budapesten, a Szent István-Bazilikában ravatalozták fel, majd a Farkasréti temető 22/1-es parcellájában helyezték örök nyugalomra.

A Világ Igaza

A Knesszet 1953-as törvénye alapján a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a vészkorszak alatt tanúsított hősies, humanitárius tetteiért 2004 decemberében a Világ Igaza kitüntetést adományozta Karády Katalinnak.
Nem volt tökéletes, nem volt hibátlan szent, sőt még boldog sem volt, mégis nekünk magyaroknak, ő mostmár nemzeti kincsünk marad, az idők végéig.

Karády Katalin hangja az interneten:
http://www.indavideo.hu/video/Karady_Katalin-Veled_Szeretnek

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.