Register
A password will be e-mailed to you.

64.jpgA latin „sanguis” (vér) szóból származik, így alapvetően a meleg, vidám, eleven temperamentumot jelöli. A szangvinikus nagyon befogadó a környezetével, élénken reagál a külső világ ingereire. Amikor lát vagy hall valamit, a benyomások nem az értelmét szólítják meg leginkább, nem mérlegel és nem kezd el töprengeni. Impulzív és intuitív, alapvetően az érzelmek irányítják magatartásukat. Nem hagyja, hogy a megfontolás, a gondolkodás feltartóztassa, spontán és gyorsan reagál, kifejezve szubjektív személyisége önfeledtségét.
Aktív és nyugtalan, de nem azért, mert uralkodni akar környezetén, hanem mert rendkívül fogékony mindenre, ami történik körülötte. Minden benyomásnak ki akarja magát szolgáltatni, minden érzést át akar élni, és amíg másokat az ilyen helyzetek cselekvésre késztetnek, addig benne hangulatokat keltenek, neki ez a leglényegesebb.Érzelmei tehát gyorsan változnak, gazdag, sokrétű életet él, az új hangulat elfeledteti az előzőt. Lénye tervezés és megjátszás nélküli, fesztelen és közvetlen, barátságos, többnyire vidám. Elevenségük jó kommunikációs készséggel párosul, lelkes mondandójukat akkor is szívesen hallgatják, ha a téma maga nem túl érdekes.
Beszédes, vidám, melegszívű, szórakoztató ember, aki mindig egyenes és őszinte, és mindezek mellett – rendkívül változékony, aki igényli is a változatosságot. Haragudni ő is tud, és ilyenkor a szemei villámokat szórnak, véleményét nem rejti véka alá, semmi megfontoltság! Ám haragja is elpárolog, és rendszerint nem tart sokáig, míg az egészet már el is felejtette, akár még bocsánatkérésre is kész.

Pozitívumok:

Sokan a múltban élnek, és nem tudnak szabadulni az emlékek kísértésétől; mások folyton a jövő miatt aggódnak. Nos, a szangvinikus – szerencsés természeténél fogva – mindenkinél jobban a jelenben él. A jelenlegi helyzet karjaiba veti magát, mint egy gyermek, ő a most-ban él.
A szangvinikus képes arra, hogy beleélje magát mások érzéseibe, nagyon empatikus. Emiatt jól tud alkalmazkodni környezetéhez, együtt érző, összhangban van az őt körülvevőkkel. Általában szeretjük azokat az embereket, akik érdeklődnek irántunk, ennek is köszönhető, hogy ez a típus könnyedén köt barátságot ismeretlenekkel, és jól kijön a társadalom különböző rétegeibe tartozókkal. Tulajdonképpen ebben rejlik a szangvinikus nagy ereje. Ez teszi megnyerővé, és ez teszi sikeressé a hivatásában is, melyben általában szép eredményeket ér el.

Tehát nagyon bájos ember, megnyílnak előtte az ajtók
.
Igaz, utána meglepő hirtelenséggel ő maga zárkózik be valamelyik mögé, és ez általában meglepő tőle. Mégis megbocsátható ez a hibája, mikor alapvetően mellettünk áll, velünk érez, nekünk szurkol.
Ha boldogok vagyunk, nincs jobb, mint egy szangvinikussal találkozni. Nem rontja el örömünket, nem kicsinyli le, nem kritizál, nem tesz minket nevetségessé, hanem velünk örül, és még növeli jókedvünket.
Ha szomorúak vagyunk, akkor sincs jobb, mint egy szangvinikus barát. Nem fog semmi különöset mondani, csak együtt érez, megért, és a társaságát nyújtja. Emiatt kiváló a betegápolásban, nem fásul el, mert az embert látja a másikban és nem a fáradságot, és többnyire kitartó.

Ám a gyerekekhez van igazán született érzékük!

A gyerekek vonzódnak hozzá, mert egyszerű és nyílt, és valahol ő is egy gyerek. A gyerkőcök csüngenek rajta, bárhová is megy, ő pedig szívesen viszi magával őket, éppúgy élvezve az együttlétet, mint ők. Minden gyerekekkel való foglalatoskodásban (szülői, tanári, stb.): sztárok.
Egyszóval szinte sosem unatkozik, mindig foglalkoztatja valami a jelenben, vidámsága abból áll, hogy a kis dolgok éppúgy lekötik, mint a nagyok. Van szeme a formákhoz, a színekhez, a természethez, az emberekhez és az állatokhoz.

232.jpg

Negatívumok

A szangvinikus többé-kevésbé állhatatlan és felületes. Mivel ő a pillanat gyermeke – és ebből a szempontból a hátrányára. Ahogy a pillangó száll virágról virágra, úgy reppen az ő figyelme is egyik benyomásról a másikra, egyik élményről a másikra, nagyon nem mélyül el bennük, mert mindig jön egy újabb, ami szintén érdekes, és változatosságot igénylő lénye már az új felé fordul.
Hasonló vonást mutat a kapcsolataiban is. Kedves, szívélyes, sőt lelkes, ha egy baráttal találkozik. Az ember úgy érzi magát, mintha egyetlen lenne a számára, mély és intenzív találkozásban van része, melyet kizárólagosnak hisz. Ezt azt megígér – teljesen komolyan – és egészen addig komoly is a dolog, míg a következő utcasarkon szembe nem találkozik egy másik baráttal. Ekkor az egész lelkesedés kezdődik előröl, az előző beszélgetés már kezd elhomályosulni. „Ha nem látom, elfelejtem”, ez a mondás illik a szájukba. Tehát barátságaiban nem tűnik hűségesnek, nem mintha a szeretetét vagy az ígéreteit színlelte volna, csakhogy a következő pillanatban már más benyomás ragadja el teljes lényét.

Hasonló a vonzalmaiban is.
Teljesen és erőteljesen fordul egy-egy irányba, megnyerő és meggyőző. Ám az újdonság mindig magával ragadja. Munkáját sem képes befejezni, sok elkezdett dolog, félbehagyott feladat van körülötte.
A szerelemben is állhatatlan, gyorsan fellángolnak az érzelmei, rendkívül szenvedélyes, ám ugyanilyen gyorsan el is illannak. Erre a tulajdonságára pedig oda kell figyelnie, mert végzetes sebeket okozhat vele másoknak.

Mindezek alapján megbízhatatlannak tűnik
, bár meg kell értenünk, hogy ő nem egy hazug számító, sőt inkább naivan őszinte. Egyszerűen ilyen illékony a természete, és ő természetesnek veszi, hogy kedvességéért cserébe megbocsátanak neki.
Mivel ígéreteit nem tartja be, ezért nehéz bízni a munkájában, és ez a tulajdonsága akadályt jelent a karrierjében. Meg kell tanulnia végigvinni céljait, állhatatosabbá, szilárdabbá válni.

A szangvinikus született optimista.
Vele együtt élni kész főnyeremény, ha nincs jelen, az üresség érzése lesz úrrá, ha megjelenik, kisüt a napsugár és mindent betölt a kedélyes életszeretet. Olyan mint egy friss lélegzetvétel, felüdíti a szomorút, felrázza a közömböst. Változékonysága ellen azonban önismerettel és önfegyelemmel kell felvennie a harcot.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

945 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.