Register
A password will be e-mailed to you.

Előétel

francia.jpgSajtos falatkák A sajt nemcsak finom és tápláló, de meghozza a kedvet az étkezéshez is. Most ínycsiklandozó falatkákkal borzoljuk fel a vendégek kedélyét. Elkészítési idő: 25 perc Hozzávalók A sörtésztához: 15 dkg liszt, 1 tojás, egy csipet só, 1,5 dl sör és 1 evőkanál olaj. A panírozáshoz: 1 tojás, 1 evőkanál olaj, zsemlemorzsa, só és bors. 15 dkg kecskesajt, 15 dkg camembert sajt, 15 dkg márványsajt, 20 dkg reszelt gruyere vagy cheddar sajt, 4 evőkanál liszt, 2 tojás, reszelt szerecsendió. Elkészítése A sörtésztához: egy tálban keverj össze 15 dkg lisztet, 1 tojást, egy csipet sót, 1,5 dl sört és 1 evőkanál olajat. Keverd el jó alaposan. A panírozáshoz: verjél fel egy tojást 1 evőkanál olajjal, sóval és borssal. Szeleteld fel a kecskesajtot és panírozd be (az ételt forgasd meg lisztben, majd felvert tojásban, végül pedig zsemlemorzsában). Kockázd fel a camembert sajtot és panírozd be. Vágd darabokra a márványsajtot és mártsd sörtésztába. Keverd össze a reszelt gruyere vagy cheddar sajtot, a lisztet és a tojást, valamint egy csipet szerecsendiót. Ebből a keverékből készíts kis golyókat. Az ételeket külön-külön süsd ki olajban: gruyere vagy cheddar krokett (2 perc), camembert kockák és márványsajt (1 perc), kecskesajt szelet (30 másodperc).

Leves

178.jpgTradicionális Hagymaleves Ó, az a finom hagyma és a krémes leves. Készítsünk hagyományos hagymalevest. Elkészítési idő: 35 perc Hozzávalók 3 közepes vöröshagyma, 1 liter húsleves, 2 tojássárgája, reszelt sajt, liszt, vaj, szerecsendió, bors, só Elkészítése A meghámozott hagymákat vágd fél karikákra és vajon fonnyaszd meg. Ha már üveges, szórd meg kevés liszttel és pirítsd még 2-3 percig, majd öntsd fel a húslevessel. Sózd, borsozd, és fűszerezd szerecsendióval. 15-20 perc lassú főzés után szedd ki a hagyma felét és passzírozd át. A pépet keverd el a tojássárgákkal, és folyamatos keverés mellett add hozzá a leveshez. Végül forrósítsd fel a levet, tálaláskor a tetejére bőven tegyél reszelt sajtot. A francia hagymalevest szerte a világon sokféleképpen készítik. Néhány helyen kis pohárka konyakkal ízesítik, míg máshol fokhagymával bedörzsölt pirított kenyérdarabokat tesznek a reszelt sajt alá.

Főétel

hus.jpgMentás Lazac tejszínnel Igazi tengeri főételt készítünk, lazaccal és tejszínes mentaszósszal. Elkészítési idő: 20 perc Hozzávalók 20 dkg lazac A tejszínes mentaszószhoz: 1 tojássárgája, 1,5 dl természetes friss sajt, kb. 1 evőkanál finomra vágott friss menta, 1 pohár hallé, só, bors. Elkészítése Süsd a lazacot mindkét oldalán körülbelül 6-6 percig, egy fa eszközzel óvatosan megforgatva. Keverj össze minden hozzávalót, és készítsd el a mártást úgy, hogy csak addig melegíted, amíg fel nem forr.

Köret

Burgonyafánk A fűszeres lazachoz kiválóan illik a jól elkészített burgonyafánk. Elkészítési idő: 35 perc Hozzávalók 10 deka krumpli, 70 dkg liszt, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, 1-2 csapott teáskanál só, 3 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor Elkészítése A 10 deka héjában főtt krumplit hámozd meg, alaposan törd össze (legjobb szitán), majd gyúrd össze 70 dkg liszttel, 1 tojással, 1 evőkanál olajjal, 1-2 csapott teáskanál sóval, 2 dl tejjel, és 2 dkg élesztővel, amit 1 dl langyos tejjel 1 kávéskanál cukorral már korábban összekovászoltad. Liszttel meghintett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagra nyújtsd ki, majd pohárral pogácsákat szaggass belőle. A korongokat tedd lisztezett tálcára, takard le majd kelesztd kétszeresére. A fánkokat több részletben, mérsékelten forró (180 fokos) bő olajba süsd ki, fedő alatt 2-3 percig, majd fordítsd meg és fedő nélkül szintén 2-3 perc alatt süsd készre.

Desszert

muffin.jpg Málnás muffin (Clafoutis) Eredeti francia desszert. A legelőkelőbb francia étteremben is megállja a helyét, nem túl édes, nagyon gyümölcsös, elegáns, és gyorsan készen van. Cseresznyével, áfonyával, barackkal vagy meggyel is elkészíthető. Ki ne hagyd! Elkészítési idő: 60 perc Hozzávalók 200 g málna, 50 g liszt, 60 g porcukor, 1 db tojássárga, 2 db tojásfehérje, 100 g tejföl, 1 apró csipet só, 15 g vaj Elkészítése Melegítsd elő a sütőt 180 C-ra. Verd fel a tojásokat, és keverd el tejföllel. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, és a csipet sót. Add hozzá a tojásos-tejfölös keveréket. Szórd bele a málnákat a formákba, majd öntsd rá a tésztát. Fontos, hogy úgy tedd bele a tésztát, hogy számolj előre azzal a hellyel, ami szükséges a tészta emelkedéséhez. Kb. 4-5 mm-t hagyj a forma felső peremétől! Tegyél kis darab vajakat a tészták tetejére, és tedd sütőbe kb. 45 percre sülni őket. Ha kisültek, málnával díszítve, langyosan tálald.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.